Iskolatörténet

 Az iskola rövid története

Városunkban a Bándl János által 1852-ben indított vasárnapi tanoncoktatástól nagy változásokon ment át a szakképzés. Az első nagy lépést az 1883. január 7-én megnyílt, iparostanoncok számára létrehozott iskola jelentette. E dátumot tekintjük mai iskolánk alapításának. Ahogyan a védtelen, kiszolgáltatott inasból törvényekkel védett, teljes jogú állampolgárrá váló szakmunkástanuló lett, úgy az iskola is egyre nagyobb figyelmet és fejlesztési lehetőséget kapott a várostól. A kezdeti három tanteremből ma már négy iskolaépület lett. A kezdetben csak tanoncképzéssel foglalkozó iskola képzési profilja is sokat változott az idők folyamán.  

1973-tól esti és levelező tagozaton, 1988-tól nappali munkarend szerint indított szakközépiskolai osztályokat. A faipari technikus képzés után bővült a kínálat: ruhaipari, villamos-ipari, a szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők részére indított intenzív és egészségügyi szakközépiskolai osztályok indításával.

1997-es évi városi profiltisztítás során több szakma más iskolához került, míg iskolánk a közlekedés világbanki képzést vette át. E csere új, korszerű műhely felépítésére és tanterem bővítésre adott lehetőséget.

1999szeptembertől a művészeti szakközépiskolai képzés beindításával lehetőséget teremtettünk az eredményes művészeti alapképzés középfokú folytatására városunkban. 

Az iskola többcélú intézménnyé vált az elmúlt évek során: 1995-ben a Nevelési Tanácsadó, 2000-ben a városi kollégiumok, 2003-ban a Vizuális Iskola, 2004-ben az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat hozzácsatolásával.

A tagintézmények leválása után 2008 szeptember elsejétől intézményünk a

Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium nevet viseli.

2008. október 7-én alakult meg a Bács- Szakma Szakképzés-fejlesztési és Szervezési Non-profit Kiemelkedően Közhasznú Zrt., amelyhez iskolánk is csatlakozott. A Zrt. elsődleges célja egy egységes szakképzési rendszer létrehozása. Feladata a munkaerő-piaci igényekhez illeszkedő, magas oktatási színvonalat nyújtó gyakorlati szakképzés létrehozása.

Iskolánk neve 2012. július 1-jétől Jelky András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.

Iskolánk a város legnagyobb és legsokrétűbb intézménye.